Haber Linki: TIKLAYIN
Günümüzde geri dönüşüm, tüketimin doğal dengeyi bozmamasını sağlamak adına oldukça önemli bir konu. Özellikle evlerde kullanılmayan birçok malzeme, geri dönüşüm işlemleriyle yeniden kullanılabiliyor. Mardin Artuklu Belediyesi tarafından açılan kursla kadınlar, eskiyen ve kullanılmayan atıklardan çanta, kalemlik, örtü gibi günlük yaşantıda kullanılabilir eşyalara dönüştürülüyor.
Mardin Artuklu Belediyesi tarafından İstasyon Mahallesinde açılan mahalle konağında kadınlara yönelik çeşitli atölyeler açıldı.
Kadınların en çok ilgi gösterdiği atölye ise ´Geri Dönüşüm´ üzerine açılan kurs oldu.
Kursta eğitim alan kadınlar, evlerinde kullanmadık, eskiyen ve çöpe attıkları daha nice ürünlerini geri dönüştürüp süs eşyasına çevirmeyi öğrendi. Bu sayede evlerindeki çöplerin sayısı azaldı.
Çevreye zararları olduğu kadar insan vücuduna da birçok olumsuz etkisi bulunan plastik şişeler ve kutular, en fazla geri dönüştürülen ev atıkları arasında yer alıyor.
ATIK MASKELERDEN ÇİÇEK YAPILDI
Öte yandan son dönemlerde sıkça kullanılan ve çoğu zaman bilinçsiz bir şekilde çevreye saçılarak görüntü kirliliğine de yol açan atık maskelerde geri dönüştürülüyor.
Atık maskeler önce sıcak suda kaynatılarak temizleyici ürünler ile mikroplardan arındırılıyor. Daha sonra bu maskeler bir araya getirerek çiçek yapılıyor.
Kadın Kursiyerler, Artuklu Belediyesi tarafından kendilerine verilen bu imkan sayesinde evlerindeki geri dönüştürülebilir hiç bir atığı artık atmadıklarını ifade ettiler.
Kadınlar ayrıca sipariş üzerine de kişiye özel ürün de üretebiliyor.
El Sanatları Öğretmeni Ayşegül Akbaş, kursiyerlerle birlikte atık malzemeleri geri dönüştürerek doğaya sahip çıkmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Akbaş, Konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Mesela atık yünlerimizden bebekler çalışabiliyoruz. Atık ipliklerimizden yazma kenarları falan çalışabiliyoruz. Duvar süslemeleri çalışabiliyoruz. Mesela ceviz kabuklarından yine kapı süsü falan çalıştık. Kurutulmuş, daha doğrusu biz kuruttuk limon ve portakal kabuklarından mutfak süsleri çalıştık. Dallarımızdan çiçek çalıştık. Maskeler mesela, herkes kendi maskesini evde güzelce yıkayıp, kaynattıktan sonra onları boyadık, çiçekler ürettik onlardan da. Hani sokağa atılmasın. Çünkü ben çok dikkat ediyorum, eskiden poşetlerimiz tellerde asılı dururdu, yol kenarlarında. Şimdi de artık maskeleri görüyorum. Hem yerlerde, hem her yerde bilinçsiz bir şekilde atıldıklarını gördüğüm için çok üzüldüm, bu yüzden bu şekilde çiçekler hazırlayıp, en azından bir ses getirelim dedik. Bu da bir örnek olsun diye çalıştık bu maskeden çiçeklerimizi.”